Sivi lasje že pri 30-ih

Zakaj nekateri že v sredini 20-ih dobijo prve sive lase, kaj ima to opravka z našo prehrano in kaj pri tej težavi resnično pomaga!

zacetnoOh joj! Prvi sivi lasje! Te nihče ne odkrije z nasmeškom na obrazu. Še posebej ne, če se pojavijo (pre)zgodaj, takrat, ko nismo dopolnili še niti 30 let. Preden se lotimo te delikatne teme, je pomembna informacija: lasje posivijo, ker naše celice več ne proizvajajo melanina.

Prezgodnje sivenje je vedno negativen odziv našega telesa. Na ta način nam telo pokaže navzven notranje neravnovesje. Konec koncev je to odvisno od vsakega posameznika, če bo ta signal sprejel ali ne. Če so vaši lasje že zgodaj osiveli, je velika možnost, da so zato odgovorni vaši geni ali avtoimunska bolezen. Te stvari žal ne moremo spremeniti. Toda, če ste prvi v družini, ki je zgodaj dobil prve sive lase in ste ob tem zdravi, je za to verjetno kriv vaš življenjski slog.

2To lahko storite proti sivim lasem

Ob genih obstajajo tudi drugi sprožilci, ki povzročajo sive lase. Dobra novica je ta, da lahko z malo truda nekaj spremenite. Na primer sprememba življenjskega sloga in še posebej izogibanje stresnih situacij. Študija “New York University’s Langone Medical Centre” iz leta 2013 je pokazala, da lahko celice, ki proizvajajo melanin, zakrknejo, ko so izpostavljene stresnim hormonom. Torej,poskusite omiliti stresne situacije.

Tudi zdrava prehrana je zelo pomembna pri preprečevanju sivih las. Zaužiti morate zadostno količino vitamina B12 in B9 in se izogibati vnosu bakra in železa.

1Sivi lasje zaradi zakisanosti telesa

Sivi lasje v mladosti so skoraj vedno posledica močnega zakisanja celotnega organizma. Telo lahko s svojimi lastnimi rezervami mineralov in vlaknin, leta in celo desetletja, samo uravnava zakisanost.  Ampak na neki točki, pogosto pri štiridesetih, včasih šele kasneje – so zaloge izčrpane. Celice celotnega organizma zaradi pomanjkanja izjemno trpijo in več ne morejo opravljati svojih funkcij. Upočasnjeno delovanje se najprej opazi pri celicah v lasnih mešičkih, ki so odgovorne za proizvajanje melanina. Posledica so sivi ali beli lasje – neškodljiv simptom resnega problema.