Kako nevaren je lahko balzam za ustnice

Skoraj vsaka ženska ima na dosegu roke vsaj en balzam za ustnice. Zastrašujoče dejstvo je , da veliko balzamov vsebuje rakotvorne sestavine. Mi pojasnjujemo, na kaj morate biti pozorne:

Balzami za ustnice, ob kremi za obraz, losjonu za telo in pilingu, zagotovo spada med osnovne negovalne produkte. Prav zato ga ima vsaka od nas enega v kozmetični torbici, drugega v torbici, tretjega v žepu bunde, četrtega v pisarni,… In sedaj so znanstveniki podali sum, da nas lahko naši ljubljeni balzami za ustnice naredijo bolne. Sporna sestavina, ki je razvrščena v skupino nevarno, je “sintetično mineralno olje”, ki ga uporablja vedno več proizvajalcev kozmetike v svojih izdelkih. Kljub temu so bili parafini že več krat v središču kritik, ker zamašijo kožo in ji preprečujejo dihanje.

zacetnaMineralna olja v balzamih za ustnice povečajo tveganje za nastanek raka

V testu “Stiftung Warentest” so ugotovili, da se tveganje še dodatno poveča, če redno uporabljate balzame za ustnice. Tako naj bi se kopičili aromatski ogljikovodiki, ki temeljijo na mineralnih, kratko MOAH (“Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons “) in nasičeni ogljikovodiki, kratko MOSH, (“Mineral Oil Saturated Hydrocarbons “) v naših telesih. Te snovi bi naj bile rakotvorne in bi imele mutagene učinke.

Zakaj sestavine “MOAH” in “MOSH” niso prepovedani ?

2Sintetično pridobljena mineralna olja so v kozmetiki tako priljubljena, ker so zelo obstojna, poceni in ne povzročajo alergij. Kljub oceni, ki ga je podala “Stiftung Warentest” glede uporabe mineralnih olj, je njihova uporaba še vedno zakonsko dovoljena. Saj se sestavina, absorbirana preko ustnic, smatra kot relativno varna, to zagotavlja tudi zvezni inštitut za oceno tveganja (BfR): “Glede na trenutne raziskave, ne moremo oceniti tveganja za potrošnike” je dejal prof. dr. Andreas Luch. Različni proizvajalci izdelkov za nego ustnic (Labello, Carmex, Blistex, Bebe, Nivea, itd) so potrdili, da njihovi produkti vsebujejo snovi, ki so  v skladu s predpisi.

Zakaj je lahko nega ustnic kljub temu nevarna za naše zdravje?

Tudi, če so snovi sprva nanesete samo na kožo in v prvi vrsti ni nevarnosti, sestavine kljub temu s prehranjevanjem, pitjem in vlaženjem ustnic pridejo v naše telo in tako potencialno škodijo našemu zdravju. Strokovnjaki so izračunali, da povprečna ženska na ta način, vsako leto poje do 4 balzame za ustnice.

Naravna nega ustnic

3Če želite preveriti, ali vaš negovalni balzam vsebuje škodljiva mineralna olja, preverite, ali so na embalaži oznake kot  “MOSH” in “MOAH“. Snovi lahko identificirate tudi preko njihovih imen, kot so “Cera Microcristallina“, “Mineral Oil “, ”Petrolatum”, ”Paraffinum”, ”Paraffinum Liquidum” ali ”Petrolatum”. Previdnost je potrebna tudi pri vazelini. Ta je sestavljena skoraj izključno iz mineralnih olj. Tisti, ki se v produktih za nego ustnic želite popolnoma izogniti mineralnim oljem, posezite po produktih naravne kozmetike. Ti vsebujejo rastlinske maščobe in oljain negujejo ustnice brez škodljivih parafinov.

 

1 komentar

  1. katka says:

    ali bi lahko dodali povezavo do te študije?

     

Komentarji niso več mogoči.