5 razlogov, zakaj se je dobro veliko potiti

Znojenje je zagotovo vse prej kot prijetno, še posebej v poletnih mesecih. Saj veste, skoraj nič ni tako nadležno, kot veliki madeži pod pazduho na naših dragih oblačilih, ali popolnoma razmazan, lahko  bi rekli ‘stopljen,’ make-up.

Karlie Kloss
Karlie Kloss

Vendar ste vedeli, da ima znojenje številne pozitivne učinke na telo in še posebej na kožo?

Adriana Lima po športu.
Adriana Lima po športu.

1. Naravni sijaj kože

Adriana Lima je v enem izmed intervjujev dejala: “Znojenje je najboljše naravno razstrupljanje, še posebej daje mojemu obrazu lep in naraven sijaj, brez uporabe ličil.” Vse vemo, da nas malce sijaja na koži takoj pomladi, vsaj za kakšno leto.

2. Lepša polt

Dejstvo je, da znojenje pripomore k temu, da imaš manj aken od drugih. Toksini se sproti izločajo iz telesa in odpirajo pore. Koža lahko bolje “diha” – seveda samo, če pot sproti obrišeš in preprečiš, da se ta posuši na koži, tako da zamaši pore.

3. Krepitev imunskega sistema

Znoj vsebuje antimikroben peptid Dermcidin, ki pripomore k zmanjšanju bakterij na površini kože, s čimer se zmanjša nevarnost okužb kože. Tako poskrbi, da imate boljši imunski sistem in da se telo lahko dobro brani pred boleznimi.

4. Zdravje notranjih organov

Glede na aktualne raziskave Univerze v Washingtonu pomaga znoj preprečevati nastanek ledvičnih kamnov. Zakaj? S potenjem naravno odstranimo telesno sol in s tem se lahko kalcij boljše shrani v kosteh. Ker so ledvični kamni v večji meri sestavljeni iz soli in kalcija, lahko znojenje zmanjša tveganje za nastanek prav teh.

5. Hitrejše celjenje ran

Potenje ob tem pospešuje tudi celjenje ran! Preiskave Univerze v Michiganu so pokazale, da matične celice, ki se nahajajo v lojnicah, poskrbijo za hitrejše celjenje ran. Gre torej za naravno samozaščito telesa.

1Ko se boste naslednjič jezile zaradi prekomernega potenja, pomislite raje na pozitivne učinke znoja in si privoščite kozarec hladnega napitka.