3 DIY maske za obraz in lase

Lepotni proizvodi ne rabijo biti vedno najdražji! Tudi sami si lahko pripravite hranilne maske za obraz in lase, za katere boste odšteli manj denarja, a bodo enako učinkovite kot kupljen produkt. Za vas smo poiskali tri najboljše maske in recepte zanje.

Ležanje v kadi z dišečo masko na obrazu, je neprecenljivo!
Ležanje v kadi z dišečo masko na obrazu, je neprecenljivo!

Vsem kvalitetnim maskam za obraz so skupne naravne sestavine, kot recimo aloe vera, jagode, čokolada, mango, papaja, zdravilna zemlja ali med. Torej, zakaj bi kupovali drage maske, če si jih lahko pripravite kar same doma in zanje ne potrebujete dragih sestavin, veliko časa ali dolgotrajnih predpriprav.

Za napeto kožo: anti-aging avokadovo maska

Avokado je vsestranski sadež.
Avokado je vsestranski sadež.

Majhen zelen sadež je odličen anti-aging produkt narave. Avokado dejansko vsebujejo dodaten odmerek vitamina E, ki ohranja elastičnost kože, je antioksidant in lahko izboljša strukturo kože, ter izbriše pigmentne madeže ali svetle pege.

RECEPT: Pomembno je, da uporabite zrel sadež. Se pravi, da je avokadova lupina temno-zelene ali črne barve in močno nagubana! Polovico sadeža zmeljite v pire, vanj zmešajte tri žlice jogurta ali skute ter žličko akacijevega medu. Nastalo mešanico nanesite na obraz, vrat in dekolte. Masko pustite delovati 10 min. in jo nato odstranite z mlačno vodo.

Nasvet: Maska bo še bolj učinkovita, če boste pred nanosom naredili parno kopel, ki odpre pore. Parno kopel naredite izjemno preprosto; pripravite vroč kamiličen čaj (ne vrel) in svoj obraz za nekaj minut nastavite cca. 15 do 20 cm nad paro, ki bo odprla pore in jih očistila umazanije. Tako bo koža hitreje vsrkala koristne sestavine.

Sproščajte se z jogurtovo masko in jagodami
Sproščajte se z jogurtovo masko in jagodami

Poživljajoča jogurtova maska za utrujeno kožo

Že stari Grki so svojo kožo negovali z maskami iz jogurta! Jogurt ima zelo visoko vsebnost proteinov, vitamina A in B, tudi kalcija, kalija, magnezija in cinka, vse te sestavine koža odlično absorbira. Tako bo po uporabi maske, ponovno čvrsta, napeta in zdrave barve.

RECEPT: Zmešajte 4 žlice ohlajenega jogurta z dvema žlicama soka aloe vere in eno žličko svežega pomarančnega ali limoninega soka. Sestavine dobro premešajte in masko nanesite na obraz in vrat, kjer jo pustite delovati 15 min. in jo nato sperite z mlačno vodo.

Hranljiva maska za zdravo kožo

Med je izjemno hranljiv in vrača vlago.
Med je izjemno hranljiv in vrača vlago.

Živila z dodatnim odmerkom beta karotena (kot so korenje, špinača in sladki krompir), lahko okrepijo celice, ki jih je poškodovalo sonce. Aktivne sestavine v omenjenih živilih ščitijo pred prostimi radikali in posledicami UV sevanja ter v koži vzpostavljajo ravnotežje. Še posebej korenje je znano po svojih učinkih, ki preprečujejo staranje. Visoka vsebnost vitamina E, ki naredi celične stene še bolj stabilne in s tem preprečuje upadanje kože.

RECEPT: V majhni količini vode dobro skuhajte korenje, lahko rečemo, da ga naj celo prekuhate tako, da bo popolnoma mehko. Vode ne odlite! In korenje spirirajte skupaj z vodo v, kateri se je kuhalo, kajti v njej je ogromno vitaminov. K pireju zmešajte 1 žličko medu, 2 žlici skute in 2 žlici olivnega olja. Masko nanesite na obraz in pustite delovati 10 minut.

Nasvet: Med tem, ko maska deluje, si lahko privoščite kozarec sveže stisnjenega korenčkovega soka, dodajte čajno žličko olivnega olja, da se bodo absorbirali res vsi vitamini. Tako se boste proti staranju borile od znotraj in od zunaj.