Zdravi prigrizki po receptu Alenke Košir

Z vse manj časa, namenjenega načrtovanju in pripravi obrokov, igrajo prigrizki pomembno vlogo. Pravilna izbira so tisti s pravo hranilno vrednostjo, ki raven energije ohranja skozi cel dan in preprečuje prenajedanje.

Velikokrat radi pozabimo, da so prigrizki pravzaprav lahko tudi zdravi. Na primer, zelenjava je po navadi le priloga glavnemu obroku, pozabljamo pa, da smo lahko tudi ustvarjalni in jo pripravimo na tisoč in en način! Tudi kot zdrav prigrizek!

Alenka Košir, profesorica športne vzgoje in vaditeljica avtorskih treningov VIIT (vodeni interdisciplinarni intenzivni trening), je tokrat pripravila tri različne namaze oz. omake – skušin, lososov in tunin namaz, v katere lahko pomakate koščke surove zelenjave, kot so stebelna zelena, korenček, paprika, bučke, kumare ali cvetača. Popolnoma brez slabe vesti!

Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje ter certificirana nutricionistka, poudarja: »Ribe in zelenjava so odlična kombinacija, saj nam zagotovijo dober vir beljakovin, fosforja, joda in vitamina B12. Zelenjava sama pa nam ponuja paleto rastlinskih nutrietov, kot so folna kislina, vitamini skupine C in B, kalij in seveda vlaknine. Zelenjavni prigrizki z dodatki kakovostnih beljakovin pa niso le dobri za naše zdravje, temveč lahko pomagajo tudi pri hujšanju ali vzdrževanju telesne teže.

Danes si lahko poleg zdrave zelenjave privoščite skušin, lososov ali tunin namaz.
Danes si lahko poleg zdrave zelenjave privoščite skušin, lososov ali tunin namaz.

Skušin, lososov in tunin namaz

 Sestavine:

Skušin namaz:

Lososov namaz:

Z malo domišljije lahko iz razne zelenjave in Rio Mare izdelkov pričarate pravo kulinarično doživetje!
Z malo domišljije lahko iz razne zelenjave in Rio Mare izdelkov pričarate pravo kulinarično doživetje!

 

Tunin namaz:

  • 2 pločevinki Rio Mare tunine v naravnem soku
  • 3 jajca
  • 10 cm stebelne zelene
  • 10 cm zelenja mlade čebule
  • žlica olivnega olja
  • sok polovice limone
  • sol in poper

Priprava:

Sestavine za posamezni namaz nasekljajte in zmešajte skupaj. Če pa želite bolj gladek namaz, vam predlagamo, da vse sestavine zmešate v mešalniku. Dober tek!

Nasvet: Po želji si zraven privoščite še košček polnozrnatega kruha!