5 negovalnih kombinacij, katerih se raje izogibaj

AHAs, BHAs, vitamin C, retinol, kisline, olja,…. Če si tudi ti obsedena z nego kože, ti te besede niso tuje. In čeprav želiš svoji koži le najboljše, pa se morda ne zavedaš, da z napačnimi kombinacijami snovi delaš ravno nasprotno.

Napačna izbira kombinacij sestavin v negovalnih izdelkih, lahko povzroči nepravilnosti, suho kožo in druge iritacije. Preden se odločiš in dodaš nov produkt v svojo rutino, je dobro, da se prepričaš, ali bodo različne sestavine med seboj kompatibilne.

Foto: ian dooley

Vitamin C in retinol

Ti dve sestavini imata različne naloge (pH stopnja vitamina C je nižja), zato lahko v kombinaciji pride do komplikacij na koži, katere bodo povzročile iritacije. Namesto, da jih uporabljaš skupaj, nanesi vitamin C zjutraj in prihrani retinol za večerno nego. Tako lahko retinol na kožo deluje v času spanja, vitamin C pa z antioksidanti ščiti kožo čez dan.

Vitamin C in AHAs/BHAs

Čeprav je vitamin C označen kot vitamin, pa je še zmeraj kislina (L-ascorbic). Tako je lahko samo logično, da če kombiniraš dve kislini med sabo, efekt ne bo ravno prijeten za kožo. Kot posledica se lahko pojavijo rdečica, suhi predeli in celo vnetje kože.

Zato je najboljše, da kisline, kot so AHAs in BHAs uporabljaš zvečer, tako ne tvegaš sončnih opeklin, ki lahko nastanejo po uporabi zjutraj. In tako kot že zgoraj omenjeno, naneseš vitamin C na obraz zjutraj in ga zaščitiš pred zunanjimi vplivi.

Retinol in AHAs/BHAs

Če naneseš retinol po uporabi kislin, lahko povečaš možnost rdečice in zmanjšaš efektivnost sestavin. V kolikor je retinol del tvoje nege, ga izpusti ob dneh, ko uporabljaš kisline.

Benzoyl Peroxide/ salicilna kislina in retinol

Pri uporabi hkrati benzoyl peroksida in retinola lahko izničiš negovalne učinke obeh sestavin. Na drugi strani pa kombinacija salicilne kisline in retinola vodita do suhe kože in njenega luščenja. Zato je najbolje, da produkte proti aknam uporabljaš zjutraj, ali ob drugih dnevih, ko uporabljaš retinol.

UPORABLJAJ: AHAs/BHAs/ kisline in kreme z zaščitnim faktorjem

Seveda upam, da že sedaj dnevno uporabljaš kremo z ZF vsaj 30. Ampak je še toliko bolj pomembno, da jo uporabljaš, če na kožo nanašaš kisline. Kisline povzročijo, da je lahko koža še dodatno občutljiva na sonce. Zato naredi nekaj dobrega zase in svojo kožo in ZF nanesi na obraz vsak dan po nanosu dnevne kreme.