Vodoodporna ličila?

Bodi iskrena: okrog vodoodpornih ličil kroži ogromno mitov. Recimo, da jih le s težavo odstranimo (pogosto samo z odstranjevalci na oljni osnovi), mašijo pore,… Kakor koli, pri temperaturah nad 30 stopinj, vsaj jaz, potrebujem obstojna ličila, katerim lahko zaupam, da ne bodo stekla v gubice, se razmazala ali povsem izginila. V tem obdobju pogosto uporabljam vodoodporen make-up.

Zato je tukaj 6 dejstev, ki jih moraš poznati, o vodoodpornih ličilih!

1. sestavine igrajo pomembno vlogo

Preden kupiš drag, vodoodporen kos ličila (maskaro, eyeliner ali šminko), preberi listek,na katerem so navedene sestavine. Pri tem moraš biti pozorna na naslednji dve sestavini, ki dejansko zagotavljata, da ob visokih temperaturah in športu ličila ostanejo na svojem mestu: 1. silikoni (polydimethylsiloxane, decamethylcyclopentasiloxane ali siloxane) in 2. polimeri (kot Copolymer in Crosspolymer).

2. ne verjemi vsemu

Vodoodporna krema? Krema, odporna proti znojenju? Če vprašaš kemika, je skoraj nemogoče, da so dnevne kreme za obraz, BB ali CC kreme, ki po možnosti vsebujejo še ZF, povsem vodoodporne. Saj če bi bile, bi na obrazu ustvarile film, ki ne bi prepuščal znoja in koži ne bi omogočal dihanja – posledica bi bili mozolji.

3. ne obstaja vodoodporen puder

Vodoodporen puder v prahu je kemijsko nemogoče narediti.  Saj pudri, bronzerji, rdečila za lica in senčila v prahu sestavljajo delci, ki absorbirajo olje in znoj, ampak skoka v vodo ne bodo prestali.

4. dolgotrajno ni isto vodoodporno

Šminka, z dolgotrajnim učinkom, je oblikovana tako, da se ohranja na ustnicah do osem ur – ni pa nujno, da je ta tudi vodoodporna. V nasprotju je formula vodoodpornih kozmetičnih izdelkov zasnovana tako, da so izdelki super obstojni – in ne tečejo pri visoki vlažnosti zraka ali pri plavanju.

5. primer dela čudeže

V poletnem času resnično potrebuješ kozmetiko z drugo teksturo, kot je tista, ki jo uporabljaš pozimi. A kljub vsemu je primer tisto ličilo, ki ga lahko uporabljaš tako pozimi kot poleti. Pomembno je le, da ga poleti ne naneseš po celem obrazu. Zadošča, da ga uporabiš na predelu nosu, ličnic, čela in brade.

6. naravni izdelki so +

Slaba stran vodoodpornih ličil so silikoni in polimeri, ki pogosto delujejo kot maska. Nasvet za podlago: bodi pozorna, da izdelek vsebuje rastlinske izvlečke, kot so recimo olja iz mangovih semen ali kokosove vode. Tovrstna ličila bodo prestala skok v vodo , a kaj več tudi ne.

Če se odpraviš na bazen ali plažo popolnoma naličena, ne potopi glave v vodo, saj bosta tvoj puder in bronzer pričela teči, vse ostalo bo (verjetno) ostalo na svojem mestu. Medtem ko bo sprehod po razgretih ulicah z vodoodpornimi ličili brezskrben.