Lahko kremi z zaščitnim faktorjem poteče rok?

Kriva sem! Ravno danes zjutraj sem si na obraz nanesla kremo z zaščitnim faktorjem, katero sem pričela uporabljati prejšnjo leto in je nato po sezoni potonila v pozabo vse do danes. Ampak ne bi bil greh, če bi napol polna (ali morda napol prazna?!) krema potovala v smeti?

Lahko pa bi si tudi zastavila vprašanje, kaj to pomeni za mojo kožo, ko sem si na obraz nanesla kremo z ZF, ki ji je (morda) potekel rok?

Ampak lahko kremi sploh poteče rok uporabe?

Seveda! In točno iz tega razloga je na vsaki embalaži naveden rok uporabe. V večini je na embalaži odtisnjena posodica, v kateri je številka. Ta prikazuje, koliko mesecev po odprtju, je produkt uporaben. To je zelo pomembno, saj lahko po pretečenem roku sestavine izgubijo učinkovitost in zaščitne lastnosti. Kreme z ZF imajo po večini vsaj 12 mesecev roka uporabe.

Kako vem, da je krema pokvarjena?

Če ne veš, kdaj si kremo odprla, pridejo na vrsto tvoji čuti. Kremo povohaj in potipaj. Če ima neprijeten vonj in se je tekstura začela »ločevati«, ni druge opcije, kot kremo vreči v smeti.

Kaj če sem uporabila kremo s pretečenim rokom uporabe?

Če je kremi že pretekel rok uporabe, se lahko zgodi, da sestavine v njej niso več učinkovite in te ne bodo ščitile, tako kot je to potrebno. Posledica bo rdeč in opečen obraz. V najhujšem primeru lahko sestavine kemično reagirajo in v stiku s kožo in povzročijo kontaktno reakcijo. Pri tem lahko nastanejo izpuščaji, rdečica ali celo opekline.

Pomembno je shranjevanje

Večino krem z zaščitnim faktorjem zdrži vsaj eno leto, po tem, ko smo jih odprli. Kljub temu pa je zelo pomembno, kako jo hranimo med uporabo. Krema, ki je na soncu, bodisi na plaži ali v avtu, se veliko hitreje pokvari, saj se sestavine dobesedno skuhajo. Kremo z ZF vedno hrani v temnem prostoru, po možnosti suhem in hladnem.

Sama sem že na poti v trgovino po novo kremo z zaščitnim faktorjem, sedaj se še moram samo odločiti, katero izmed teh bom izbrala.