Kaj med tekom počne tvoja koža

Tek ima številne prednosti za naše telo in duha. Okrepi nam mišice, poveča kondicijo in nas spravi v odlično formo. Ampak si kdaj že pomislila, kaj se dogaja s tvojo kožo, medtem ko tekaš in se potiš?

Rdečica je povsem normalna

Seveda med tekom vsaka izmed nas želi izgledati tako seksi, kot to vidimo v reklamah. Žal je realnost precej drugačna in smo prej videti kot »kuhan rak«, kot seksi tekačica. Vendar to ni nič nenavadnega, medtem ko tekamo, se naše krvne žile razširijo in sproščajo toploto, zaradi česar imamo posledično rdeč obraz.

»Športanje« preprečuje kronične bolezni kože

Ni skrivnost, da redna telesna aktivnost zmanjšuje stopnjo stresnega hormona kortizola. Ta je lahko povzročitelj aken, ekcemov in drugih kožnih obolenj. Edino, čemur se moraš izogibati so številko premajhna športna oblačila, saj lahko hitro privedejo do različnih kožnih obolenj.

Tek= razvajanje

5 kilometrski tek enako vpliva na naše telo, kot razvajanje. Ko se poveča pretok krvi, se poveča tudi kisik v telesu in ostale hranilne snovi, ki dobro vplivajo na kožo in povečajo proizvodnjo kolagena. Tek ali kolesarjenje 3 do 5 krat na teden, bo imel na našo kožo pravi anti-age učinek.

Bomo zaradi potu imele mozolje?

Kar je najpomembneje: znoj je sterilen! Potenje je nujno potrebno, da naše telo ureja termoregulacjo in se s tem hladi. Razen, če imaš redko bolezen, urtikarijo, ki povzroča na koži alergijsko reakcijo v stiku s znojem, se nimamo ničesar za bati. P.s.: seveda, pred tekom odstrani ličila in po njem umij obraz.

Ne podcenjuj kožnega raka

Veliko krat vidiš maratonce ali profesionalne tekače, ki dejansko izgledajo veliko starejše, kot to so. Vzrok za to je neuporaba zaščitnega faktorja. Zmeraj, ZMERAJ!, ko se odpravljaš na tek, ali katero drugo aktivnost na prostem, nanesi na kožo ZF (najbolje vodoodporen) in prepreči možnost prehitrega staranja kože in možnosti kožnega raka.

 

Prijeten tek ti želim!