Prepreči pigmentne madeže

Pigmentni madeži bodo »krasili« našo kožo prej ali slej. To je tudi spoznala kozmetična industrija in tako je na tržišču na tisoče in tisoče krem, serumov, mask,…, proti pigmentnim madežem.

Ampak obstaja le nekaj sestavin, za katere je dejansko dokazano, da so odlične v boju proti pigmentnim madežem.

V svojih dvajsetih in tridesetih prični uporabljat izdelke, ki vsebujejo sojo in/ali vitamin C. S tema sestavinama preprečiš pigmentu, ki je že pod tvojo kožo, da se širi in postaja še temnejši. Najbolj učinkoviti so lepotni produkti, ki imajo kot sestavino ne fermentirano sojo.

Pigmentnih madežev pogosto ne vidiš s prostim očesom. Foto: Cara Phillips
Pigmentnih madežev pogosto ne vidiš s prostim očesom.
Foto: Cara Phillips

Če že imaš pigmentne madeže in bi jih rada zakrila, se odloči za izdelke, ki vsebujejo salicilno kislino. Tale bo pripomogla k temu, da se temni madeži postopoma svetlijo. Dermatologinja Vivian Bucay prisega na njeno učinkovino, prav tako pa lahko ta kislina odpravi druge majhne nepravilnosti na koži.

Nikoli, ampak res nikoli (tudi, ko je zunaj dež ali sneg), ne pozabi na kremo z zaščitnim faktorjem. Sončni žarki, ki prodirajo v našo kožo, so glavni krivec za nastajanje pigmentnih madežev. Z nanosom kreme z ZF, preprečiš prodiranje nezdravih UV sončnih žarkov v svojo kožo.

Vprašaš lahko vsakega dermatologa in vsak ti bo svetoval enako: uporabljaj retinol! Retinol ni samo odličen pri glajenju gubic in ohranjanju mladostnega videza, ampak tudi zelo učinkovito napove boj temnim madežem, ki nastajajo pod našo kožo. Torej, če še nimaš doma izdelka, ki vsebuje retinol, je nujno potrebno, da ga dodaš v svojo lepotno rutino.