Alergija na sonce: 3 nasveti za preprečevanje le te

Vaša koža po sončenju srbi, je rdeče ali ima majhne mehurje, vendar to ni običajna opeklina? Potem je velika možnost, da imate alergijo na sonce. 10 do 20 odstotkov Slovencev trpi zaradi alergije na sonce. Tipični simptomi: mehurji na koži in neenotna rdečina s srbenjem. Pogosto se pojavi na dekolteju, ramenih in na vrhu hrbta. Nastale mehurje, ki neverjetno srbijo, nikar ne praskajte, saj lahko s tem nastanjeno brazgotine.

zacetnaPostopno privajanje na sonce

Če ste alergični na sonce, ne zadošča samo krema z visokim ZF. Obvezna so oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, ki omogočajo dihanje kože, a kljub temu ne prepuščajo sončnih žarkov, in pokrivalo. V teh primerih se sončenje VEDNO ODSVETUJE! A, če se želite kljub vsemu izpostavljati ultravijoličnim žarkom, to storite počasi in v SENCI (tudi tam vas dobi sonce in vaša koža porjavi) – prvi dan 1 minuto, drugi dan 2 in tako naprej. Mimogrede – UVA žarki prodrejo tudi skozi steklo, zato je zaščita pred soncem pomembna tudi v avtomobilu ali zastekljeni pisarni.

1Pravilna zaščita pred soncem

Vedno je priporočljivo, da uporabite izdelke z visokim faktorjem zaščite + 50 ZF in ga nato postopoma nižate do  ZF 30 (če imate alergijo na sonce, nižji ZF ni priporočljiv). Idealna je krema brez emulgatorjev – ob tem bi naj ta bila tudi brez dišav in konzervansov. Najbolje, da se pred nakupom ustreznega izdelka posvetujete z lekarnarjem.

Hkrati lahko svojo kožo zaščitite tudi od znotraj navzven: vsaj mesec dni pred oddihom in celo med oddihom  uživajte kapsule z mlečno kislino (npr. ” Lactibian Toleranz”), ali  kapsule z omega-3 maščobnimi kislinami (npr. “Nature Essential”) in kalcij šumeče tablete, ki krepijo imunski sistem in tako zmanjšujejo tveganje sončnih alergij. Pomaga tudi dnevno uživanje korenčka, paradižnika avokada,…

3Prva pomoč pri alergičnem napadu

TAKOJ S SONCA! Obiščite najbližjo lekarno in se posvetujte s strokovnjakom. Nato hladite kožo s hladilnim mazilo ali gelom, za lajšanje draženja kože in bolečin uporabite še lahko kremo s kortizonom. Antihistaminiki ob tem podpirajo proces zdravljenja z notranje strani. Prav tako pomagajo mrzli obkladki, saj zmanjšujejo  vnetje.