Poslovi se od slabega zadaha

K urejenemu videzu in pozitivnemu prvemu vtisu sodi ob lepih zobeh tudi svež dah. Kljub trudu, se pogosto zgodi, da slab zadah ostane opažen. To je lahko neprijetno ne le ob večerji s prijatelji, ampak tudi na poslovnem sestanku.

Vzroki za slab zadah

Kdor išče nasvete in predvsem rešitve za slab zadah, naj najprej poišče vzroke zanj. Razlogov za slab zadah je seveda ogromno, a najpogostejši je neustrezna ustna higiena, ter slaba zobozdravstvena oskrba (če to ni vzrok, obvezno obiščite zobozdravnika (!)), k temu pride tudi hrana ali pijača, kot so alkohol, česen, čebula in cigarete. Toda tudi nekatere bolezni grla, požiralnika lahko vodijo do slabega zadaha in le redko je vzrok slabega zadaha v želodcu.

Skoraj vsakemu med nami je slab zadah neprijeten, zato je tukaj pet nasvetov, ki vam pomagajo do svežega daha.

Foreo Issa strgalo za jezik, cena cca. 20 €.

Očistite jezik

Kar mnogi pozabijo – pogosto ne zadošča, da očistimo samo zobe, ampak je potrebno očistiti tudi jezik. Površina in struktura jezika je idealna za kopičenje bakterij. Zato je potrebno z ustreznim strgalom (če ga še nimate, lahko sprva uporabite tudi zobno ščetko) dvakrat dnevno očistiti tudi površino jezika.  Čiščenje bo še bolj temeljito, če boste uporabile še poseben gel, ki je namenjen izključno čiščenju jezika.

Prva pomoč iz domače omare

Tudi suha usta lahko privedejo do slabega zadaha. Ukrep: spijte vsaj kozarec vode. Še bolje je, če si skuhate črni ali zeleni čaj, ki zavirata razvoj slabega zadaha, saj vsebujeta sestavine, ki zavirajo rast bakterij. Tudi svež žajbelj pozitivno vpliva na slab zadah in poskrbi za zaželen osvežilni učinek. Enak učinek boste doživele, če boste žvečile ingver, peteršilj, meto in seveda žajbljeve liste.

Oraflogo ustna voda namenjena za dnevno uporabo, cena za 150 ml je cca. 13 € – dobiš jo v lekarni.

Ustna vodica

Sama ustna voda pogosto ni dovolj. Ob tem je priporočljivo, da izdelke, ki vsebujejo klorheksidin glukonat, uporabljate le omejen čas. Za dolgotrajno uporabo so primerna sredstva brez alkohola, s cinkom in fluoridom. Zelo pomembno je dnevno čistiti interdentalne prostore z zobno nitko oz. ustrezno ščetko.

Xylitol, varovalni žvečilni gumi z okusom zelenega čaja, cena cca. 3 €.

Žvečilni gumi

Žvečilni gumi in pastile zagotavljajo mehansko čiščenje zob in jih lahko uporabite po obroku, če nimate možnosti ščetkat zob ,vendar obvezno izberite izdelek brez sladkorja. Žvečenje tovrstnih izdelkov spodbuja proizvajanje sline in tako pozitivno vplivajo na ustno higieno, med drugim z odstranjevanjem delcev hrane. Vendar pa imajo zelo kratkoročni učinek, ko gre za nevtralizacijo slabega zadaha. Cilj mora biti svež dah brez žvečilnih gumijev.

Curaprox CPS Prime Plus 06-011 medzobne ščetke, cena cca. 8 €.

Pot do strokovnjaka

Če imate večino dneva slab zadah, je obvezen obisk zobozdravnika, ki bo ustvaril individualen načrt čiščenja zob. V primeru kariesa, kot vzrok za zadah, bo tega odstranil. Lahko pa predlaga še strokovno čiščenje zob in odstranjevanje zobnega kamna.