»Zemljevid« mozoljev

Imaš tudi ti mozolje in jih pripisuješ pomankanju spanca, slabi prehrani, puberteti, hormonom,… Razlogov, zakaj se nam pojavljajo mozolji je milijon, ampak če poslušamo starodavno Kitajsko medicino in »zemljevid« obraza, so mozolji na različnih območjih našega obraza pokazatelj za druge procese, ki se dogajajo v našem telesu.

 

NOS

Razlog: stres in utrujenost

Osnovni anatomski diagram bo pokazal, da je nos povezan s srcem. Torej, če se zaradi stresa spremeni naš krvni tlak ali pretočnost, se bo to prej ali slej poznalo na našem nosu.

Da se bi izognila mozoljem na nosu, si privošči dovolj počitka po stresnem dnevu. Zato si vsako noč privošči osem ur spanca in se poskusi odpovedati vsaj eni kavi na dan, saj kofein viša krvni tlak.

ČELO

Razlog: preveč hitre prehrane

Nepravilnosti na čelu so pogosto povezane s težavami prebavnega sistema. Naše telo težje prebavlja hitro in nezdravo hrano in posledica so mozolji na čelu.

Rešitev je bolj uravnovešena prehrana. V svoj jedilnik dodaj več sadja in zelenjave. Zaradi več vnesenih vitaminov v telo, ne bo srečen samo tvoj trebušček, ampak tudi koža, ki se bo zdravila odznotraj navzven. Torej rek: »si kar ješ«, še kako velja!

MED OBRVMI

Razlog: pretirano uživanje nikotina in alkohola

Če imaš mozolje med obrvmi, je lahko vzrok v motenem delovanju jeter. Pitje alkohola in kajenje lahko povzročita vnetje jeter, ki ni samo nevarno za našo kožo!

Redna telesna vadba preprečuje vnetja v telesu in izpira nevarne strupe iz njega. Kozarec vina nam seveda ne škodi, prekomerno uživanje alkohola in nikotina pa raje zamenjaj z zadostnim vnosom vode v telo.

LICA

Razlog: onesnaženost in alergije

Pore na naših licih so večje kot drugje po obrazu, zato so še posebej izpostavljene onesnaženosti zraka. To neposredno vpliva na naš respiratorni sistem. Posledica so alergijski mozolji, pomanjkanje kisika in neenakomerno dihanje.

Da se boš izognila mozoljev na licih, naj bo tvoje okolje kolikor se da čisto. K temu spada tudi dnevno čiščenje telefona z antibakterijskimi robčki in redno menjavo rjuh.

BRADA

Razlog: hormonsko neravnovesje

So spet na vrsti tisti dnevi v mesecu? Če se na tvoji bradi pojavi več nepravilnosti, kot po navadi, lahko prej ali slej pričakuješ menstruacijo.

Proti mozoljem zaradi hormonskega neravnovesja ne moraš narediti kaj veliko, počakaš lahko le, da minejo. Priporočam pa ti vseeno, da uživaš zdravo prehrano in se izogibaš stresu. Še en majhen namig: nastavi budilko pol ure prej in si privošči jogo. Ne samo, da ti bo zbistrila telo in um, ampak bo tudi spravila hormone v ravnovesje.

Vendar ne pozabi, mozolji se včasih na določenem mestu pojavijo popolnoma naključno in niso pokazatelj za druga bolezenska stanja 😊