Zaščita od znotraj navzven

Zaščitnega faktorja in hrane nikoli ne povezujemo, ampak naj vam povem, da sta še kako povezana! Določene vrste hrane nas ščiti »odznotraj navzven« oziroma določene sestavine v hrani proizvajajo antioksidante in hranila, ki ščitijo našo kožo pred nevarnimi UV žarki.

Granatno jabolko

So pravi čudež v boju proti nevarnim UV žarkom. Ta zanimiv sadež vsebuje največ antikosidantov med hranili in se odlično bori proti nevarnostim, ki prežijo na našo kožo.

Losos

To ribje meso ni odlično samo za zdrav videz kože in las, ampak zaradi svoje visoke vsebnosti vitamina D ščiti človeško kožo pred UV žarki. Strokovnjaki so celo ugotovili, da bi naj lososovo meso ščitilo kožo pred UVB žarki, ki so znani za izjemno škodljive za našo kožo in celo rakotvorne.

Temna čokolada

Seveda vsi vemo, da je temna čokolada boljša izbira od klasične mlečne, saj vsebuje več antioksidantov. Pravilo je, da antioksidanti varujejo kožo pred prostimi radikali, poškodbami sonca in drugim onesnaževanjem.

Paradižnik

Paradižnik vsebuje likopene v katerih se nahaja tudi karotenoid. Točno ta povečuje raven kolagena v naši koži, kar je predvsem odlično v boju proti staranju. In točno ta karotenoid lahko prepreči vdor UV žarkov v kožo. Študije so pokazale, da ob redni prehrani s paradižnikom koža postane manj občutljiva na UV svetlobo in kasneje pordi