Vse, kar te je zanimalo o kremah z zaščitnim faktorjem

Ko gremo na morje, je krema z zaščitnim faktorjem med prvimi izdelki, ki pristane v našem kovčku. Ampak koliko izmed nas je takšnih, ki pozabimo, da je krema z zaščitnim faktorjem obvezna vsak dan v letu in ne samo takrat, ko se odpravljamo uživati.

Če sem iskrena, sem pri nakupu krem z zaščitnim faktorjem enostavno preobremenjena. Katero stopnjo zaščitnega faktorja izbrati? Katero znamko? Dražjo ali cenejšo kremo?

KAJ NAM POVE DEKLARACIJA  

  

Začnimo na začetku: kaj sploh pomeni kratica, ki jo najdemo na embalaži. Na večini krem je navedena kratica SPF, kar pomeni sun protection factor ali po slovensko zaščitni faktor. Ta nam prikazuje, kolikšno zaščito proti UVB žarkom lahko pričakujemo od izdelka. UVB žarki so ultravijolični žarki, kateri so odgovorni za rdečo in opečeno kožo. Krema z SPF 50 bo preprečila vdor cca. 98% UVB žarkov, SPF 30 bo preprečil cca. 95% UVB žarkov in krema s SPF 15 bo preprečila cca. 93 % UVB vdora žarkov. Seveda, če smo kremo na kožo nanesli v dovolj veliki količini.

Nobena krema z zaščitnim faktorjem ne bo nudila 100% zaščite pred soncem. Zato je potrebno kožo dodatno zaščititi s klobukom, sončnimi očali in primernimi oblačili.

Potem so pa še tukaj UVA žarki, ki so za našo kožo še bolj škodljivi, kot UVB. UVA žarki imajo daljšo valovno dolžino in prodrejo globje v našo kožo ter so odgovorni za staranje in gubice. Prav tako kot UVB žarki so krivec za kožnega raka in lahko prodirajo celo skozi oblake in steklo.

STARANJE

Kot že vemo, so UVA žarki krivci za staranje kože, medtem ko nas UVB žarki opečejo.  Obojni žarki pa lahko povzročijo raka, zato je pomembno, da izberemo produkt, z visokim zaščitnim faktorjem in visoko zaščito pred UVA in UVB žarki. Najboljša izbira za obraz, vrat in dekolte je krema, ki vsebuje zaščitni faktor 50. Želiš opočasniti staranje kože? Krema z ZF je prvi korak k mladostni koži!

ALI NAJ VZAMEM NAJDRAŽJO KREMO?

Na tržišču je ogromno krem z ZF, kljub temu pa visoka cena ni garancija za boljšo zaščito. Bolj pomemben kot cena, je zadosten nanos kreme. Nič nam ne pomaga, če kupimo pregrešno drago kremo z ZF, če jo na kožo nanesemo le za vzorec.

Da bi dosegli želeno zaščito pred UVA in UVB žarki, moramo na obraz in vrat nanesti vsaj eno čajno žličko kreme. Na roke, noge in telo pa za vsak predel eno jedilno žlico kreme.

KAKO NANESTI IN KAKO POGOSTO?

Ko smo izbrali želeno kremo z zaščitnim faktorjem, moramo biti konsistentni in kremo na telo nanašati vsake štiri ure. Prav tako moramo kremo ponovno nanesti po kopanju, čeprav imamo vodoodporno. Študije so pokazale, da na telo nanesemo samo približno četrtino priporočene količine kreme, zaradi tega je tudi zaščita manjša.

Vendar ne pozabi, kljub vsej zaščiti ni priporočljivo, da se med 11:00 in 16:00 uro izpostavljaš direktnemu soncu.