Olje za lase in kaj resnično zmore

Negovalno olje za kožo in lase poznamo že iz babičine kozmetične omarice.  Kljub temu se kozmetična industrija komaj zadnjih nekaj let intenzivno posveča negovalnim oljnim izdelkom za nego naših las. Toda ,kaj zmore olje za lase in ga resnično potrebujem?

Kot rečeno, olje za nego las ni izum 21. stoletja, uporabljale so ga že naše babice. Olje že takrat ni bilo poceni, kljub temu, da steklena embalaža ni bila prav nič glamurozna. Danes je olje zvezdnik na lepotnem prizorišču. Blogerji ga ljubijo in frizerji ga uporabljajo vsak dan! Sedaj ga lahko kupimo v vsakem frizerskem salonu (ali drogeriji), pogosto ujetega v rumeno-rjavo stekleničko z napisom “Magic”, “Mystic” ali ” Miracle”. Sodobna olja za lase obljubljajo vsestransko nego (skoraj) vsakega tipa las: lesk, prožnost in zdrave konice.

Olje za lase običajno vsebuje botanična olja – recimo iz oreščkov ali cvetlic, seveda po so dodana različna gostila, po nekod celo silikoni. Zato raje investiraj nekoliko več evrov in si privošči 100% naravno olje. Res je dražje, a ga potrebuješ veliko manj, zato ga boš uporabljala veliko dlje kot cenejšo varianto. Trenutno je v trendu arganovo olje, olje iz sadežev maroškega arganovega drevesa, ki ga ljudje v tej regiji že stoletja uporabljajo za nego kože in las, saj odlično uravnoveša vlažnost las in kože in preprečuje njuno izsušitev. Laneno, moringa ali kamilično olje je še posebej priporočljivo za občutljivo lasišče, saj omili srbečico.

Zelo tanek sloj običajno ščiti naše lase pred zunanjimi vplivi in ​​izgubo vlage, pri čemer jih naravne maščobne kisline in antioksidanti negujejo. Nepravilna nega, barvanje ali drgnjenje mokrih las ob brisačo poskrbijo, da so naši lasje brez sijaja, izsušeni in krepasti. Tukaj nastopi olje, ki prodre globoko v las in mu povrne izgubljeno vlago ter omogoči večjo prožnost las.

Ali drži tisto, kar obljublja?

Kaj lahko olje še naredi za naše lase? Je res ‘čudežna nega,” kot ga promovirajo proizvajalci? Olje za lase sicer ne more narediti čudeža, vendar ponuja rešitev za številne težave, povezane z našimi lasmi:

– ob redni in ne prekomerni uporabi skrbi za to, da se lasje ne izsušijo

– lahko ublaži krepaste lase in pripomore k zmanjšanju krepanja las

– navlaži suhe konice in s tem prepreči njihovo lomljenje in cepljenje

– uravnoveša pH na lasišču in s tem pomiri morebitno razdraženost

– zagotavljajo naraven lesk

Torej, če še ne uporabljaš olja za lase, je sedaj skrajni čas, saj res kvaliteten izdelek nima nobenega minusa. A bodi pozorna pri uporabi, manj je več! Odmerek olja naj bo zmeren, saj je po navadi zelo koncentrirano. Za lase, ki segajo do ramen, zadošča olje v velikosti lešnika, ki ga vtreš v konice in dolžino, z brisačo osušenih, las.  Nato lahko nadaljuješ z oblikovanjem. Po sušenju bodo tvoji lasje imeli lep (naraven) lesk in bodo veliko mehkejši. Seveda lahko olje vtreš tudi v suhe lase, a v tem primeru naj bo količina olja nekoliko manjša, saj suhi lasje ne morejo vpiti takšno količino produkta.