Največje laži glede DETOX-A

Miranda Kerr (31), kot manekenka, mora vsak dan skrbeti za svojo postavo. Upajmo, da v skodelici ni "Detox" čaja ampak običajen zelen čaj ... Foto: Instagram
Miranda Kerr (31)uživa ob skodelici zelenega čaja. Foto: Instagram

Če smo nekaj dni grešili in se prehranjevali zelo nezdravo, nas po navadi peče slaba vest! Zato mnogi izmed nas želimo svoje telo hitro ‘očistiti’ z detox akcijo. V naslednjih vrsticah razkrivamo, zakaj je tako imenovano “razstrupljanje”, popolnoma nesmiselno .

“razstrupljanje” ni potrebna

Dejstvo: Človeško telo ima učinkovit sistem, ki skrbi za razstrupljanje. Pri zdravem človeku za ”detox” konstantno skrbijo ledvica, jetra in koža. Škodljive snovi se redno iz telesa izločajo z urinom, blatom in delno celo skozi kožo.

Gwyneth Paltrow dnevno spije več litrov vode in s tem pomaga čistiti svoje telo. Foto: Instagram
Gwyneth Paltrow dnevno spije več litrov vode in s tem pomaga čistiti svoje telo.
Foto: Instagram

Detox izdelki so neučinkoviti

Ker “razstrupljanje” prevzame kar našo telo samo, so Detox produkti zgolj marketinški trik.  V oglasih nam razlagajo, da lahko od produktov z detox- učinkom pričakujemo nekaj več, a znanstveniki so dokazali, da temu ni tako. Tako imenovani detox čaji in napitki, ki jih te dni lahko opazimo skoraj vsepovsod, običajno poskrbijo le za hitrejšo odvajanje vode. Maščoba, ki se je “usedla” na vaše boke, zaradi prekomernega uživanja sladkarij, žal ne morete splakniti iz telesa s pitjem čaja. Tudi strup, kot alkohol, razgradijo jetra in ga ne izpere čaja ali prehransko dopolnilo. V raziskavi britanske organizacije Sense about Science 2009, ni nihče od 15 ponudnikov detox izdelkov navedel, katere škodljive toksine natančno iz telesa odstrani njihov produkt, kaj šele dokazal vpliv izdelka na telo. Detox izdelki zožijo zgolj vašo denarnico.

toksini, ki nastanejo pri presnovi so čist izum

Mit o toksinih, ki se kopičijo v telesu in jih je potrebno očistiti, je popolnoma nesmisel. Strokovnjaki trdijo, da na svetu še nikoli ni bilo človeka, ki bi se mu v telesu kopičili toksini, ki so nastali pri presnovi maščobe, ogljikovih hidratov, sladkorja,… Tako imenovani “odpadni proizvodi” so pravzaprav stranski produkti, kot železo, cink,… skratka snovi, ki jih naše telo konstantno potrebuje in jih nikakor ne zavrača.

Tudi Gwen Stefani (45), z zelenimi napitki skrbi za svojo postavo. Foto: Getty Image
Tudi Gwen Stefani (45), z zelenimi napitki skrbi za svojo postavo.
Foto: Getty Image

Občasno grešenje je dovoljeno

Kdor se občasno (med prazniki) sladka s piškoti, še zdaleč nima prehranjevalnih težav. Kdo živi zdravo življenje, se sploh ne rabi obremenjevati, če se občasno pregrešite s sladkarijami. Vaše telo bo odvečni sladkor hitro predelalo.

Edina dobra stvar je sprememba prehrane

Namesto detox-a, raje spremenite način prehrane: Jejte veliko svežega sadja in zelenjave, pijte vodo namesto soka ali alkohola, pogosteje se gibajte na svežem zraku, uživajte ob dolgih sprehodih in vsaj 1x tedensko se ukvarjajte s športom. Vaše telo bo potrebovalo cca. mesec in pol do dva meseca in pol, da bo sprejelo nov način prehrane. Po tem času se bo vaše telo začelo drastično spreminjati, izgubili boste odvečno maščobo ter vodo, tkivo bo bolj napeto in močno!