Lepotni trend: morska sol

Kopel ima v sebi nekaj magičnega, navdušuje me še posebej dejstvo, da imam sedaj nekaj časa za sebe. Topla kopel, najljubša glasba, knjiga in že je tu mini oddih od realnosti. Čudovito! In sedaj se k temu, že tako sproščujočemu tretmaju, pridruži še morska sol, ki običajno kopel spremeni v wellness za celotno telo! Pokukaj, zakaj je kopel z morsko soljo pozimi ‘must have’.

Morska sol povrne koži vlažnost

Čeprav se to sliši presenetljivo, ampak sol ima izjemno, edinstveno sposobnost, da oskrbi kožo z vlago. Med solno kopeljo, se sol deponira v zunanji plasti kože, kjer veže vlago, s čimer je naravni zaščitni sloj kože ohranjen in kože ne izsuši. Ravno nasprotno, na našo kožo delujejo konvencionalne peneče kopeli, v kateri se odstrani, oz. poškoduje, tanek zaščitni sloj kože. Slane kopeli so zato izjemno priporočljive, še posebej za suho kožo.

Morska sol ima razstrupljajoč učinek

Koža je naš največji organ in deluje kot membrana – prepustno. Ta učinek je za telo koristen, a hkrati tudi škodljiv, saj lahko skozi njo v naš organizem pronicajo različni strupi, ki jih s presnovo v celoti, oz. deloma, izločimo. Ta osmotski proces še dodatno spodbuja in pospešuje morska sol; toksini v telesu se sprostijo in se skozi kožo izločijo v vodo. Hkrati skozi kožo absorbirajo pomembne minerale iz slanice. S kopeljo telo razkisamo, kar ima za posledico uravnotežen in naraven pH kože.

1Morska sol očisti tudi od znotraj

To je zanimivo: Ob kopeli z morsko soljo hkrati uživaš v inhalacijski terapiji. Para in zrak, obogatena z morsko soljo, očisti celotna dihala bakterij in alergenov. Sol deluje protivnetno in podpira razbremenitev sluznice. Hkrati stimulira pretok krvi v pljučih. Ta učinek lahko povečaš, če k morski soli dodaš nekaj kapljic eteričnega olja, recimo sivke, mete ali limonine trave.

Zdravilne rastline

Odmerek morske soli v kopeli naj vedno tvori zgolj osnovo. V vodo dodajte posušene cvetove zdravilne rastline ali eterična olja, ki ustrezajo tvojemu trenutnemu razpoloženju, oz. pomagajo pri lajšanju zdravstvenih težav.  Sprostitev, razstrupljanje ali odmerek energije. Mnoge rastline imajo velik vpliv na naš organizem. Na primer vrtnice, šentjanževka in kamilica poskrbijo za resnično sprostitev. Breza, melisa in žajbelj so idealni viri energije. A pozor: sestavine zmešaj v izjemno vročo (ne vrelo) vodo in pusti, da se ta vsaj 10 minut prepoji s cvetovi ter se sol res v celoti stopi, nato pa uživaj v kopeli. Kot pri vseh kopelih, tudi v tem primeru, velja, da 30 minutno razvajanje zadošča, da napolnite svoje vire energije in negujete svojo kožo.