Hrana, ki izboljša kvaliteto kože

Za nego svoje kože zagotovo uporabljaš najboljše izdelke, ki odgovarjajo tvojemu tipu kože. A lepa, zdrava koža ni odvisna zgolj od kvalitete izdelkov, ki jih nanašaš na njo, ampak tudi od živil, ki jih zaužiješ! Zelo pomembna je skrb za kožo od znotraj. Posamezna živila lahko pozitivno ali negativno vplivajo na kvaliteto kože.

Najbolj zdrava za kožo je voda

Voda, v kateri koli čisti obliki (lahko tudi obogatena z mehurčki), je najboljša za kožo. Zagotavlja potrebno vlago in ob tem hladi telo ter kožo. Hkrati vsebuje voda tudi minerale, ki imajo pozitivne lastnosti, saj upočasnijo njeno staranje. Za normalno delovanje bi morale dnevno spiti vsaj 1,5 L (še bolje 2 litra) vode, saj pol litra tekočine izgubimo s potenje. Če se ukvarjaš s športom, izgubiš veliko več vode, zato bodi pozorna, da zaužiješ dovolj tekočine.

Najboljša hrana za nego kože

Hrana, ki vsebuje veliko mineralov in vitaminov, je nepogrešljiva, če želite nahraniti svojo kožo. Za čudovito kožo so pomembni še zlasti vitamin B, vitamin E in minerali, kot so: magnezij, kalij in selen.

Špinača je resnično zdravilo za našo kožo, bogata je z minerali, vsebuje antioksidante in ob tem še veliko količino vode.

Mleko je priljubljeno zaradi vsebovanega vitamina B in vitamina A, ki ščiti kožo in hkrati pomaga pri obnavljanju kožnih celic.

Vitamin C se skriva v sadju (kot so kivi, jagode in agrumi) in pomaga uravnavati vsebnost vlage v koži.

Tudi mesni izdelki so pomembni za kožo, saj zagotavljajo dragocene vitamine B in cink.

Antioksidanti za nego kože

Za zaščito kože pred prostimi radikali, ki prav tako prispevajo k nastanku gub, je potrebno posvetiti pozornost zadostni količini vitamina E, pa tudi Q10. Idealna hrana za to so npr. rastlinska olja, oreški in špinača.

Koža potrebuje tudi beljakovine in maščobe

Zdrava koža je odvisna tudi od beljakovin in maščob, saj so potrebni za izgradnjo novih celic. Proteine najdemo  zlasti v mesu, medtem ko morajo biti zahteve glede maščobe pokrita zlasti z rastlinskimi olji.