Zakaj moramo dnevno uporabljati tonik

Če si želimo lepo napeto in zdravo kožo tudi v starosti, moramo zanjo poskrbeti že danes! Zagotovo vse uporabljamo dnevno in nočno kremo za obraz, a bi jo morale kombinirati tudi z drugo kozmetiko. Tonik za obraz je izjemno pomemben pri dnevni negi obraza in ogromno ženska ga sploh ne uporablja ali ga ne uporablja pravilno. Zato Pentlja za vas razkriva skrivnostno moč tonika.

Nega s tonikom oža pore.  ( Foto: Picture Alliance)
Nega s tonikom oža pore.
( Foto: Picture Alliance)

Sestavine Glavna sestavina vsakega obraznega tonika je destilirana voda, kateri so dodane druge sestavine, kot je recimo: melisa, ekstrakt vrtnice, limetina trava,… vse te sestavine pomirjajo kožo in zmanjšujejo pore. Ob tem so v toniku pogosto tudi protivnetni izvlečki, kot sta: kamilica in bisalbol, ki jih priporočamo osebam z nečisto kožo. Mastna koža Antibakterijski toniki dodatno vsebujejo med 20 in 50 odstotkov alkohola v obliki etanola in izopropanola. Obrazno vodo z alkoholom naj izberejo osebe, ki trpijo zaradi nečiste ali izjemno mastne kože. V kombinaciji s tovrstnim tonikom morate obvezno uporabiti primerno vlažilno kremo, najboljše, da je ta celo iste kozmetične znamke in kolekcije. Drži da alkohola v toniku ustvari občutek svežine in hkrati kožo napne. Alkohol namreč izhlapi razmeroma hitro v stiku s kožo, zato občutite na njej prijeten hlad. Ta učinek lahko dosežete tudi z obraznim tonikom, ki vsebuje meto ali meliso. Suha koža Osebe s suho kožo se izogibajte tonikom z alkoholom! Ker ima alkohol močan razmaščevalni učinek in s kože odstrani vso zaščitno plast. Posledica uporabe napačnega tonika je izjemno suha koža, ki je neprijetno napeta in boleča, pojavijo se lahko lišaji in v skrajen primeru celo luskavica. Raje izberite obrazno vodo z negovalnimi olji. Po navadi so tovrstni toniki dvofazni in jih je potrebno pred uporabo pretresti, da se sestavini med sabo pomešajo.

Svež občutek na koži  s pomočjo tonika. ( Foto: Picture Alliance)
Svež občutek na koži s pomočjo tonika.
( Foto: Picture Alliance)

Delovanje obraznega tonika Posebna značilnost obraznega tonika je, da je njegov pH vrednost povprečno 5,4. Torej je rahlo kisel – tako kot naše koža, ki ima povprečno pH vrednost 7,4. Da bi razumeli vpliv tonika, moramo vedeti, da je večina mil za obraz in kozmetičnih izdelkov za čiščenje obraza rahlo bazičnih. Če uporabljamo nekaj bazičnega in nekaj kislega, se učinek medsebojno izniči. Se pravi, po umivanju obraza z milom ali čistilom za obraz, je pH vrednost naše kože preveč bazična. Da kožo ponovno spravimo v ravnovesje, moramo uporabiti rahlo kisel tonik. Še posebej suha in zrela koža potrebuje dlje časa, da se po čiščenju povrne v uravnovešeno pH stanje.  Zato je še posebej pomembna uporaba primernega tonika, ki podpira proces regeneracije, da lahko koža zelo hitro doseže svoje prvotno pH stanje. Če do sedaj niste uporabljali tonika za obraz, brž skočite v najbližjo drogerijo in izberite pravilni obrazni tonik.