Zakaj te bolijo lasje

Zagotovo se ti je že kdaj zgodilo, da so te boleli lasje. Ja, sliši se nenavadno, ampak naj ti povem, da nisi edina s tem občutkom in to bolečino.

Največkrat bolijo lasje (oziroma lasišče), ko si po dolgem dnevu razpustimo čop ali figo. Obstaja pa tudi nekaj drugih razlogov za ta fenomen.

Dejansko te ne bolijo lasje, ampak koža in perifolikularno območje na lasišču- območje okrog vsakega lasu, pore in folikule. Ko si ne umijemo las, se na lasišču nabere različna umazanija in ker je lasišče neverjetno bogato z oskrbo s krvjo, živčnimi končnicami in oljnimi žlezami, se ta predel vname in občuti kot bolečina v laseh.

KAJ NAREDITI?

Čeprav nas lasišče že tako boli, pa imamo pogosto v navadi, da umivanje las kljub temu prestavimo na naslednji dan in že tako razdražene lase še enkrat spnemo v čop ali figo. Če si nikakor ne utegneš umiti las, ti priporočam, da si pred ponovnim spenjanjem dobro prečešeš lase in jih spneš drugače kot dan pred tem. Čeprav bo česanje boleče, pa bo stimuliralo lasišče in folikule ter oblažilo bolečino. Torej, če te boli lasišče, si vsekakor kolikor hitro gre, umij lase, v nasprotnem primeru pa jih vsaj dobro prečeši.

NE SPREGLEJ BOLEČINE

Drugi razlog za boleče lase oziroma lasišče, pa je lahko bolezen pod imenom alodinija. Ta prizadene dve tretjini bolnikov z migrenami. Francessa Fusco, dermatologinja iz Los Angelesa pove, da bolniki s to boleznijo občutijo bolečino na lasišču zgolj ob pihljaju vetra ali nežnemu dotiku lasišča. Če imaš občutek, da tudi ti čutiš takšno bolečino ob dotiku in za to ni krivo preredko umivanje las ali predolgo speti lasje, priporočam, da obiščeš svojega osebnega zdravnika in zadevo preveriš.