To res pomaga pri vraščenih dlakah

Vraščene dlake so boleče in včasih lahko povzročijo hudo vnetje. Pogosto se pojavijo vraščene dlačice kot posledica različnih tretmajev za odstranjevanje dlak. K temu so nagnjene še posebej osebe, ki imajo močne, skodrane dlake.

Vraščene dlake: vzrok za pojavo vraščenih dlak.

Če dlako odrežemo neposredno nad kožo, se lahko zgodi, da se dlake pri rasti obrnejo v napačno smer – rastejo nazaj v kožo. Ta reakcija se lahko zgodi tudi pri epilaciji, kot recimo pri voskanju, pri katerem dlačico odstranimo skupaj s korenino.

Vzrok za vraščanje dlak je pogosto tehnika odstranjevanja dlačic – pri kateri dlako izpulimo v nasprotni smeri rasti. Nova dlaka nato ne najde svoje poti na površino in ostane pod kožo.

Drugi, zelo pogost razlog za vraščanje dlak, občutite vse tiste, ki ste nagnjene k suhi koži. Saj odmrle kožne celice pogosto zamašijo pore in s tem onemogočijo dlakam, da pridejo iz kože.

 

Kaj preprečuje vraščanje dlak?

Eden najboljših in najbolj učinkovitih nasvetov je redni piling, saj na ta način poskrbimo, da je s kože odstranjena vsa umazanija in odmrle celice, ki mašijo pore. POZOR (!) Pilinga nikar ne uporabljajte na sveže depilirani koži! S tem boste kožo še dodatno razdražile. Pred prvim pilingom po depilaciji počakajte vsaj dva dni in tretma nato ponovite enkrat na teden.

Če ne želite poškodovati svoje kože, bi britje dlak morale izvesti po topli prhi. Toplota na eni strani odpira pore, tako da lahko dlake obrijete bližje korenini. Po drugi strani pa koža na ta način ne bo tako razdražena in boste preprečile vraščanje dlak.

Če želite biti na varni strani glede vraščanja dlačic, se izogibajte zelo ozkim oblačilom, saj lahko drgnjenje, ki nastaja med hojo, prisili, da lasni mešički pričnejo rasti  v napačno smer.

Vraščene dlake: Kaj lahko storite?

Če ste opazile, da se je dlaka že pričela vraščati, lahko pomaga topla kopel, ki odpira pore. Potem lahko vraščeno dlako z malo sreče odstranite s pinceto. Pri tem morate biti zelo previdne, tako da ne poškodujete kože in spodbudite vnetje. Če vraščene dlake ne morete odstraniti, morate obiskati zdravnika.