Privošči svoji koži malo oddiha

Naša dnevna beauty rutina se počasi, ampak sigurno spreminja v obsedenost. Svojo kožo mažemo z različnimi serumi, losjoni, kremicami, odstranjujemo odmrle celice s takšnimi in drugačnimi pilingi, ščetkami…

Bodite iskrene: v vaši kopalnici zagotovo nimate samo treh kozmetičnih produktov, ali pač? Mnoge ženske uporabljajo dnevno do 15 različnih lepotilnih izdelkov. Sliši se veliko? Začnimo zjutraj, ko smo obraz očistile s čistilom in tonikom, predel oči nahranile s kremico, nadaljevale s serumom proti staranju, dnevno kremo, morda ste nato uporabile še polnilo proti gubicam, primer in UV zaščito. V večernih urah se naša rutina prične z make-up odstranjevalcem, čistilom, občasno s hranilno masko ter konča z nočno nego. Enkrat na teden zagotovo tudi ve uporabite piling za čudovit sijaj kože. Nato se pojavi vprašanje, če naša koža resnično potrebuje vsa ta lepotila?

1Uporabljate vse zgoraj naštete izdelke in vaša koža kljub temu ni videti napeta, rožnata in dobro prekrvavljena? Ravno nasprotno. Pojavljajo se mozolji, suhost in razdraženost kože –  vse to so znaki, da pretiravate z nego. Uporaba preveč hranljivih produktov, pripelje do ravno nasprotnega učinka. Zaradi prenasičenosti ‘dobrih’ sestavin, povrhnjica nabrekne in ponekod razpoka. Stres, hladen veter ali suh zrak še dodatno poudarijo simptome.

Sedaj je skrajni čas, da svoji koži privoščite odmor, saj koža potrebuje manj, kot sami pogosto mislimo. Kdor je pretiraval z nego kože, bi moral razmisliti o tri mesečni dermatološki dieti. V tem obdobju zadošča en izdelek za čiščenje kože in ne preveč bogata krema, ki se uporablja zjutraj in zvečer. Za čiščenje je priporočljiva izbira gela z blagimi površinskimi aktivnimi snovmi, ali še bolje micelarna voda. Izognite se penam za čiščenje kože, ki pogosto vsebujejo sestavine, kot so natrijev laureth sulfat, bolj agresiven sodium lauryl sulfat, ki temelji na alkoholu in s povrhnjice odstranijo naravne maščobe in poškodujejo zaščitno plast kože.

zacetnaPozorni morate biti tudi pri izbiri kreme, saj ta naj ne bi vsebovala več kot 15 posameznih snovi. Idealna formula: ena vlažilna sestavina ,kot recimo glicerin, in največ dve lahkih, protivnetni sestavini – lipidov, kot recimo jojoba, boraga ali anti alergena olja.

Zelo hranljive snovi, kot so vitamin C ali izvlečki iz sadnih kislin, nikar niso primerne za kožo, ki je pod stresom. Med tabuje spadajo tudi: parfumi in še posebej emulgatorji, ki jih najdete na seznamu INCI PEG (Polyethylenglycole), katerih naloga je, da se voda in olja popolnoma pomešajo in zagotavljajo gladek občutek produkta na koži. Ob enem pa naredijo povrhnjico tudi še bolj prepustno. Ta učinek je na eni strani dober, saj omogoča, da koža posrka vse hranljive sestavine, po drugi strani pa omogoča tudi drugim sestavinam, da prodrejo v kožo.

Kot sem zapisala že na začetku članka, v času, ko se vaša koža odvaja od vseh lepotilnih, vlažilnih in pomlajevalnih snovi in ponovno vzpostavlja lasten zaščitni in regerativni sistem, se popolnoma poslovite od serumov, mask in pilingov.