Katere produkte naša koža resnično potrebuje?

Pred kratkim sem vam predstavila, kako obsedene smo z nego svoje kože. In prav nič ni čudno, da svojo kožo negujemo z  do 15- imi produkti. Prav zato sem se odločila, da bom pokukala malo natančneje in preverila, katere produkte resnično potrebujemo in kaj nam je lepotna industrija vsilila v našo kozmetično torbico.

1Čiščenje

Nepogrešljiv del naše lepotne rutine, a izbrati morate produkt, ki ustreza vašemu tipu kože. Če je vaša koža suha, dermatologi priporočajo micelarno vodo, ki nežno odstrani umazanijo. Ženske, z mastno kožo, raje izberite čistilno peno, ki pogosto vsebuje alkohol, ta temeljito odstrani prekomerno maščobo.

Tonik

Tonik je namenjen finalnemu čiščenju kože, saj z njim odstraniš morebitne ostanke čistila.  Nekateri dermatologi so mnenja, da je ta korak čiščenja nepotreben, če ste bili v prejšnjem koraku dovolj dosledni. Kdor uporablja tonik, naj izbere brezalkoholno različico, tako da se koža ne izsuši.

Krema za predel okrog oči

Iz dermatološkega vidika: tanka koža okrog oči potrebuje posebno nego samo, če običajna dnevna krema povzroča draženje spodnje veke. Saj je krema pogosto veliko bogatejša od kreme za predel okrog oči in povzroča skelenje.

3Serum

Včasih so se serumi uporabljali kot kratkoročen, intenziven tretma, danes so skoraj pomembnejši od dnevne nege, ker v kožo precizno usmerjajo visoko koncentracijo aktivnih sestavin. Dermatologi svetujejo, da po 30. letu v svojo dnevno rutino vključite serum s hialuronsko kislino in vitaminom C.

Dnevna krema

Kdor ima suho kožo, je s kombinacijo seruma in dnevne kreme, na varni strani. Če imate normalno kožo, zadošča dnevna uporaba seruma, a mnoge ljubijo mehak občutek kože po nanosu kreme. Če se odločite za dnevno kremo, izberite varianto  z zaščitnim faktorjem 30, tako (vsaj) nadomestite uporabo zaščitne kreme.

2Krema za zaščito pred soncem

Je obvezna – tudi v zimskih mesecih! Vsak dan se borite proti staranju in potem ne uporabite zaščite pred UV žarki, ki pospešujejo staranje kože? Ne glede na to, če sedite v pisarni (morda niste vedeli, a tudi šipe prepuščajo kar 75% UV žarkov, ali delate pod milim nebom, krema z zaščitnim faktorjem 30 je obvezna čez vso leto.

Nočna krema

Uporaba nočne kreme ni bistvena, a pripomore k Anti-Aging efektu. Ponoči je čas, ko se naša koža regenerira, zato je uporaba nočne kreme ali seruma zelo priporočljiva in bo pomagala koži pri hitrejši regeneraciji. Nočne kreme so malce dražje, saj vsebujejo več hranljivih sestavin kot dnevne, če ne želite zapraviti več denarja, lahko izberete hranljivo dnevno kremo brez ZF, ki bi po nepotrebnem obremenjeval kožo.

4Piling

Ne glede na to, če odmrle celice odstranjujete s pomočjo sadnih kislin, encimov ali se lotite mehanskega odstranjevanja, upoštevajte: Kdor ima občutljivo kožo, prstke vstran od vseh vrst pilingov, saj oslabijo samozaščito kože. Vsi ostali lahko piling uporabljate 2x mesečno in si s tem zagotovite svež ten.

Maske

Maske – ne glede na to, če se borijo proti nečistoči, ali skrbijo za dodatno hidracijo kože, zagotovo ne spadajo med ‘must have’ lepotne izdelke, ampak so kljub temu 1x mesečno lep dodatek k običajni lepotni rutini.