Adijo razpokane ustnice

Ne le , da je videti precej grdo, razpokane ustnice so tudi nadvse boleča nadloga. Kljub temu se vsak vsaj enkrat na leto sreča z njimi. Vendar, pa sploh vemo, kaj povzroča razpokane ustnice? Da bi lahko razrešili problem, moramo najprej sploh vedeti, kako nastane.2Zobna pasta ali rdečilo za ustnice: veliko zobnih past vsebuje sodium lauril sulfat, ki je glavni krivec za razpokane ustnice in razdraženo kožo. In če ste ravno pri tem, da pregledujete sestavine na zadnji strani embalaže, še poglejte na svojo priljubljeno šminko. Če ta vsebuje propil galat, je prav ona glavni krivec za razpokane ustnice.

 

Dihanje skozi usta: med dihanjem skozi usta, potuje zrak konstantno čez ustnice, kar povzroča njihovo pokanje. Da bi to preprečili, se navadite dihati skozi nos.

Zimsko vreme: zima je obdobje, ko nam ustnice najbolj pogosto pokajo. Zaradi pomanjkanja vlage v ozračju in mrzlega zraka, so ustnice izsušene in izjemno občutljive.

Lizanje ustnic: čeprav se vam zdi, da ko si ustnico poližete, jo navlažite, dejansko naredite prav nasprotno. Lizanje vaše ustnice še dodatno izsuši in povzroči neprijetno pokanje.

Preveč vitaminov in sadja: čeprav je uživanje sadja in vitaminov nadvse zdravo, pa lahko tudi pri tem pretiravamo. Kislina v agrumih lahko razdraži naše ustnice, prav tako lahko preveč vitamina A razpoka ustnice in jih splasti.


3Dehidracija:
razpokane ustnice so lahko dokaz dehidracije telesa. Zato, kadar imate suhe in razpokane ustnice, sezite po kozarcu vode, saj je lahko prav to razlog za nevšečnost.

Ne zaščitite jih: med glavnimi razlogi za razpokane ustnice je, da jih ne zaščitite dovolj, ali jih pa sploh ne. Tudi pozimi morate na svoje ustnice nanesti zaščitni faktor in jih redno mazati z negovalnim balzamom, da ostanejo navlažene.